-->

Beyaz Gemi İncelemesi

beyaz gemi incelemesi

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov  

Beyaz gemi incelemesi  ile karşınızdayız.
beyaz gemi özeti denilebilir

Kitaptan spoiler  vereceğim, baştan uyarayım . Beyaz Gemi nin  karakterleri analiz yapacağım 
Kitabi  bir hafta sonu oturup okudum  ve  inanın hiç sıkılmadım .Cengiz aytmatov , Beyaz Gemiyi çok akıcı  şekilde yazmış.
Kitabin içeriğine gelecek olursak
Kırgızistanlı bir dağ da yasayan aileyi anlatıyor.
Beyaz Gemi karakterleri ; orozkul ,mumin dede , seydahmed, bekey teyze , gülcemal , nine ve ana karakterimiz olan çocuk (ismi verilmiyor )
Orozkul , bir orman koruyucusu  yani bir devlet memuru ve sürekli karısını döven birisi, ve ailede tek maaşlı kişi olduğundan Her şey onun kontrolü altında üstelik çok kötü niyetli birisi .Orozkul , ana karakterimizin eniştesi olur.
Mümin dede hayat boyu çok çalışmış,  ezilmiş çok iyi niyetli bir insan . Köle gibi çalışmaktan ezilmekten hiç şikayetçi olmayan birisi. küçük şeylerle  mutlu olabilen hayattan  büyük beklentileri olmayan biri Mümin dede . Mümin dedeyi ana karakterimiz  çok sevmekte mümin dede  de  ana karakterimizi her şeyden üstün tutmakta .
Ana karakterimizin ismi yok annesi ve babası onu terk etmiş .Annesi şehre gidip , Yeni bir aile kurmuş ve hiç annesini görmemiş . Babası ise bir kaptan olduğunu ve onun da bir aile kurduğu söylenmekte . Hatta çocuğumuzun hayalinde  beyaz geminin kaptanıdır kendisi. Çocuğa mümin dede sahip çıkıyor. her gün çocuğumuzu   okusun diye  karşı köydeki okula ati ile getirip götürüyor .Çocuğumuz dedesini anlattığı  bir hikayeden etkileniyor ve  hayaller kuruyor .
Bekey teyze kocası orozkula bir çocuk doğuramadığı  için kısır olduğunu düşünülüyor  üstelik bu yüzden  sürekli dayak yiyor ama. gidecek yeri olmadığı için  orozkula katlanıyor  .Aslında belki sorun orozkul da ama hiç onu  düşünecek bilincinde olmadıkları için bekey teyzenin kısır   olduğuna kesin gözüyle bakılıyor . orozkul her defasında onu hem dövüyor hem de kapının önüne koymakla tehdit ediyor .
Seydahmet ise gulcemalin eşi. İri yarı bir adam ama çok akıllı birisi değil . Kendi halinde bir adam
Gulcemal ise çocuğumuzun teyzesi fakat  pek bahsedilmiyor. 
Nine ise huysuz bir kadın sürekli sinirli ne yapacağı belli olmayan birisi
Birkaç karakterimiz daha var ama onlardan bahsetmeye gerek yok. Cengiz Aytmatov 'un okuduğum ilk kitabıydı . Ben ,Beyaz Gemi'yi  beğendim .Okurken  sıkılmadım güzel vakit geçirdim .

Diğer roman  incelemelerimiz için tıklayınız .

İnceleme ve kitap hakkında  değerli görüşlerinizi yorum olarak görmek isteriz . Sakın yorum yapmayı unutmayın. 
Sağlıcakla kalın 

Beyaz Gemi Sayfa Sayısı : 168
Beyaz Gemi Libereji Puanı : 6/10



4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri