-->

Serenad Kitap İncelemesi

 

Livaneli Serenad Kapak

Livaneli - Serenad 

Merhabalar, bugün  sizlere   Zülfü Livaneli'nin Serenad isimli kitabının incelemesi ile karşınızdayım. inceleme içeriği  şöyle olacak ;Kitapla ilgili kişisel yorumum , kitabın  kısa özeti , Serenad Kitabı gerçek mi ?  ve Serenad kitabı okunur mu ?  

Serenad Yorumum

Serenad Kitabını genel anlamda  beğendim  fakat  kitaba dair bazı eleştirilerim olacak. Kitap çok hızlı başlıyor   ve bir anda  100 sayfa okumuş halde buluyorsunuz kendinizi. Giriş bölümü gerçekten çok  akıcı olmuş. Devamında ise birazcık gereksiz uzatılmış gibi geldi . Sonradan  tekrar kitap bir ivme kazanıp akıcı  hale gelse de  kitabın sonuna  doğru   uzatılmış hissiyatı hissettim. Bir roman olmasına rağmen  okuyucusuna çok şey katacağını düşünüyorum. Birçok alandan güzel tespitlerde bulunulmuş . Kitap  481 sayfa olmak yerine biraz daha kısa olabilirdi  . 

Serenad  Özet 

Serenad kitabını ne içerdiğini bilmeden  çok önerildiği için aldım. Kitabı başlangıçta polisiye sandım fakat devamında  esas olarak  bir aşk romanı olduğu bariz bir gerçek. Maya adında İstanbul Üniversitesinde  çalışan bir kişinin ağzından anılar şeklinde ilerliyor. Maya isimli  karakterimiz  bir  uçak yolculuğu esnasında başından geçen olayları anlatmaya başlıyor. Maya Üniversitede    üniversiteye misafir olarak gelen  kişilere  yardımcı olmakla görevli bir memur. Almanyadan Maximilian Wagner adında  yaşlı bir profesör geliyor. ve olaylar başlıyor. Kitap başta  yaşlı Max'ın gizemli   yapısından dolayı kaotik bir hal alıyor .  Maya hanımla  İngiliz konsolosluğu , Rus konsolosluğu ve Türkiye'den MİT iletişime geçiyor. Max ile ilgili bilgiler vermesini falan istiyorlar.  Max ,Hitler zamanında Türkiye'ye  Akademisyen olarak sığınmış.  Ve Türkiye'den ayrılması sınır dışı edilmesiyle olmuş. İşte  bu garip  olaylar yüzünden Maya neler olduğunu çok merak ediyor ve Max ile konuşup asıl  olayları anlatmasını sağlıyor. 

Asıl olay ise Max'ın  Nadia adında Yahudi bir eşi var . Hitler zamanında Yahudiler katledildiği için  Max   Alman olmasına rağmen eşi için  ülke arıyor. Türkiye'ye sığınmaya karar veriyorlar. Yolda gelirken  Max lavabodayken Nadia'yı Nazi askerleri  tutukluyorlar. Max dışarı çıktıgında Nadia'nın lavaboya falan gittigini düşünüyor. tren hareket halinde  olduğundan  bu sırada belli zaman geçiyor ve   görevliye soruyor. Görevli de  olanları anlatıyor .  Max  durmak istiyor   fakat güvenlik görevlileri Max'ı etkisiz hale  getirip  ilaçla uyutuyorlar. Max ,eşini kurtarmak için yılmaması gerektiğini Türkiye'ye dönünce bir  şekilde Nadia'yı kurtarmasının yollarını bulacağına sonsuz inanıyor. Türkiye'ye geldiğinde bir şekilde Nadia'yı kurtarıyor. Struma  adındaki gemide  tıka basa dolu vaziyette Romanya'dan  Filistin'e gemi yola çıkıyor. Karadeniz üzerinden  geçerken eski olan geminin  motoru bozuluyor.  Bu arada İngilizler Yahudilerin Filistin'e gelmesine izin vermemek için baskılar kuruyor. Almanya 'da Türkiye'ye  Yahudilerin kabul edilmemesi için baskı yapıyor. Geminin İstanbul boğazından geçmesine izin verilmemesini talep ediyor. Anlayacagınız II.Dünya savaşına katılamk istemeyen Türkiye  bir anda diplomatik bir kriz yaşıyor.  Gemiden kimse çıkmaması için Türkiye  kesin  karar doğrultusunda   Gemiyi  tamir edip yollamayı düşünüyor. Fakat gemi tamir olamıyor bir türlü . Bu sırada Max Nadia'yı   gemiden görmesine rağmen bir türlü karaya indirtemiyor. Çok uğraşıyor fakat Nadia gemiden inemiyor. Gemi tamir edildiğinde biraz hareket ediyor.  ve bir anda infilak edip patlıyor. Kitap da denilene göre Ruslar geminin altına  bomba yerleştirip patlattılar. Bu şekilde Nadia ölüyor.  Struma olayını merak edenler  olayın daha detaylı bilgilerine ulaşabilir.

Kitap bu acıklı aşk hikayesini anlatıyor.

 Serenad Gerçek Mi ?

Kitabı okurken  kitabın gerçek olduğunu sanmıştım fakat kitap Zülfü Livaneli'nin müthiş kurgusu. Tarihi olaylar  genel anlamda gerçek , sadece kitap gerçek bir anılardan oluşmamakta.

Serenad Sayfa Sayısı : 481

Bizi Twitter'dan takip etmek için tıklayınız.
Diğer Roman incelemelerimiz için tıklayınız.

4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

2 yorum

  1. Okunası bir kitap gibi duruyor. Anlatımınız da güzeldi, yani okuma isteği uyandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ali abi :)
      Seni buralarda hep görmek isterimm

      Sil

Yorum Gönder

Yorum Formunun altında ''Beni bilgilendir.'' kutucuğunu işaretlerseniz yanıtlarımız size bildirilecektir.
Her türlü sorun ve bilgi amaçlı yaptığınız yoruma cevabımızın sizin e-mailinize gelmesini istiyorsanız “Mail ile Abone Ol” bölümünü aktif etmelisiniz.
En kısa sürede yorumunuza cevap verilecektir.

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri