-->

Momo Kitap İncelemesi

Momo Kitap kapagı

Momo - Michael Ende

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere  son zamanlarda en çok okunan kitaplardan olan Momo kitabını sizlere tanıtacağım. 1973 yılınde Michael Ende tarafından yazılan Momo, aslında bir çocuk kitabı olarak biliniyor. Zaten  kitabın üslubu da masal  gibi. Her ne kadar çocuk kitabı olarak bilinse de içinde  çok güzel mesajlar barındıran bu kitabı büyük küçük demeden herkesin  okuması gerektiğini düşünüyorum. 

Spoiler vermeden önce kesinlikle sizi uyaracağım.

Haydi Momo kitabının analizine başlayalım!

Yazı İçeriği : Momo Kitap Yorumu , Momo Kitap İncelemesi , Momo Kısa kitap Özeti , Momo Kitabından Alıntılar

Momo Kitap Yorumu

Baştan söyleyeyim .Bu masal tadında olan kitabı inanılmaz beğendim. Okuduğum en akıcı ve  en anlamlı roman olabilir. Verdiği mesajlar da o kadar kıymetli ki .Hem bu kadar akıcı hem de bu kadar anlam dolu bir kitap olması beni çok şaşırttı. Böyle kitap  bulmak gerçekten çok  zor. Büyük küçük demeden herkesin MOMO kitabını okumasını öneririm. 

MOMO kitabının ilk başları biraz sıkıcı gelebilir fakat kitabı okumaya devam ettiğinizde ne kadar güzel kitap olduğunu anlayacaksınız. Sakın bu değerli eseri Yarım bırakmayın !!. 

MOMO kitabında  eleştirebileceğim   tek durum sonunun  biraz saçma bitmesi oldu. Fakat verdiği mesajlar  yanında  bu hiç önemli değil. 

Momo Kitap İncelemesi

Şimdi de biraz kitap içeriğinden bahsedeceğim. MOMO bana göre müthiş bir modern yaşam eleştirisi. O kadar  güzel yerlere değiniyor , o kadar güzel mesajlar veriyor ki  şaşıp kalıyorsunuz.

Birçoğumuzun hayatı koşturmacayla geçiyor. Günün nasıl bittiğini anlamadan  hayatımız geçip gidiyor. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz bile. Sürekli bitmesi gereken işlerimiz var. En kısa sürede en  verimli çalışma  durumundayız. Birçoğumuzun  bu sebeple özel hayatına  yeterince vakit ayıramadığı bir gerçek. 

Kapitalist düzende insanların  geçmişe göre refahları  bir hayli artsa da    insanlar eskisinden daha mutlu değil. Hatta  çok daha mutsuz  haldeler. İntihar oranları gün geçtikçe artmakta . Bunun en büyük sebebi kalabalıklar içinde yaşayan insanların  aslında ruhen  yalnız  kalması. 

İşlerini severek yapan insan sayısı da oldukça  az çünkü bir robot gibi çalıştırılıyorlar. İnsan olduklarını unutuyorlar. Artık insanların birbirine ayıracak vakitleri çok kısıtlı.. Hatta çocuklarına bile yeterli ilgiyi gösteremiyorlar. Bazıları ise sırf kariyer yapma hırsından dolayı evlenmeyi bile yıllarca erteliyor.  

 Arkadaşlar unutmayın . Bu dünya kimseye kalmadı kalmayacak ! 

Sadece bu da değil modern yaşamın getirdiği tüketme arzusu  vb. birçok  sıkıntıyı Michael Ende  sizlere 300 sayfada özetliyor.

Ne yapın ne edin bu kitabı okuyun okutturun.!!!

Momo Kısa Kitap Özeti

Momo 10-12 yaşlarında bir kız çocugudur. Kimi kimsesi yoktur. Tek başına yaşar. Bir gün bir kentin terkedilmiş Amfiteatr  kalıntılarını ev edinir ve orada yaşamaya başlar. Kısa sürede çevredekilere kendini sevdirir. Kentin sakinleri Momo'yu evlerine davet eder .Fakat Momo  kimseye yük olmak istemez  ve tek başına yaşar. Yine de kent sakinleri Momo'yu yalnız bırakmaz. Ona sürekli yiyecek içecek getirirler . İhtiyaçlarını giderirler. Kent sakinleri Momo'yu o kadar sever ki  aralarında bir derdi olana ''Git Momo'ya uğra! ''   derler. Peki  Momo'yu bu kadar sevme nedenleri neydi ?
Momo'nun   en önemli özelliği karşıda ki insanı can kulağıyla dinlemesiydi. Kimin derdi varsa Momo ile konuşur  ve  bütün dertlerini ona anlatırdı. Bu şekilde  bir terapist gibi insanları tedavi ederdi. 

Böyle bir süre yaşadıktan sonra bir anda şehirde bir gariplikler olmaya başlamıştı. Çevrede  sürekli sigara içen duman  adamlar   belirmeye başlamıştı. Bu duman adamlar  Zaman Tasarruf Şirketinin  görevlileriydi. Zaman tasarruf şirketinin  amacı  adından da anlaşılacağı gibi insanlarının zamanlarını daha   iyi kullanmasını  sağlamaktı.  Bu sebeple Duman Adamlar  kent de ki   insanlara yavaş yavaş zaman tasarrufu yapmaları gerektiği konusunda ikna etmeye başlamıştı.

Örnek olarak bir berber bir işi 30 dakika da yapıyorsa 20 dakikada yapması için var gücüyle çabalamalıydı. Meşgul olduğu   iş harici gereksiz hiç bir  şey yapmamalıydı . çünkü  faydasız her dakika  boşa geçmiş zaman demekti. En kısa sürede en çok işi yapmalıydı.  

Duman adamlar  kent sakinlerini  öyle etkiledi ki artık insanların Momo'ya ayıracak vakitleri  kalmamıştı. Çünkü Momo  onlara göre artık bir vakit kaybı niteliğindeydi. Artık insanlar daha refah içinde yaşıyordu fakat insanlar  hiç ama hiç mutlu değillerdi. 

Momo, insanların  bu  beladan kurtarılması gerektiğini düşündü. Bir şeyler yapmalıydı. Bu durumdan en çok çocuklar rahatsızdı. Çünkü anne ve babaları artık onlarla  eskisi kadar ilgilenemiyordu. Şehirdeki  tüm çocukları bir araya toplayıp  bir  protesto yapmayı planladı.  Ebeveynler Çocuklarını, kent de yeni yeni açılmaya başlanan çocuk depolarına emanet ediyorlardı. İşlerinden  dolayı çocuklara ayıracak vakitleri yoktu. Çocuklar   pankartlar hazırladılar  ve eyleme başladılar. 

Eylemi fark eden Duman adamlar bu durumdan çok rahatsız oldu. Bu eylemin başında kimin olduğunu araştırdılar. Momo' nun çocukları örgütlendirdiğini fark eden Duman adamlar Momo'yu sert bir şekilde uyardılar. Momo'nun bir daha böyle bir işe kalkışmaması gerektiğini eğer devam ederse neler olacağını anlattılar.

Duman adamlar, o kadar güçlüydü ki her yeri onların adamları ele geçirmişti. Momo'nun  en yakın arkadaşlarını Momo'dan uzaklaştırdılar. Momo yalnız  kaldı. Yalnız kalan Momo çaresizce ne yapacağını düşündü fakat bir şey yapamadı.

Bir anda bir kaplumbağa gördü . Kaplumbağanın kabuğunda ''TAKİP ET'' yazıyordu. Momo şaşırdı  fakat kaplumbağayı takibe başladı. Saatlerce kaplumbağayı takip etti ve bir anda Zamanın Efendisi ''Hora Usta'' ile karşılaştı . Hora Usta zamanı paylaştıran efendiydi. Hora Usta Momo'ya yardım etmek istemişti.

Hora Usta'nın yardımıyla Momo duman adamları alt etti. ve dünya eski  eğlenceli  günlerine geri döndü.

Momo Kitabından Alıntılar

İnsan hep yeni şeyler alırsa canı sıkılmaz.

Modern yaşamda   anne ve babaların çocuklarıyla ilgilenememesi doğal, onları kınayamayız.

.....pencereler boyunca uzanan tek ayaklı, tepsi kadar kücük masalar vardı. Bunlar öyle yüksekti ki  büyük bir insanın bile önünde ancak ayakta yemek yiyebilirdi.

..... modern evler  bahçeler biçilmiş cimler insana takla atma istegi verse de üzerinde bir tane  çocuk yoktu.

İnsanlar zamandan tasarruf ettikçe zamanları azalıyordu

Daha çok para kazanıp, daha çok harcıyorlardı. Fakat yüzleri asıktı, yorgun ve keyifsizdiler, gözleri dostça bakmıyordu.

Hayatta en tehlikeli şey , gerçekleşmiş hayallerdir

Çok az insan gerçekten iyi bir dinleyicidir

..... başkalarıyla paylaşılmayan zenginlikler insanı mahvediyordu.

Momo Sayfa Sayısı : 300

MOMO kitabı hakkında veya inceleme ile ilgili görüşlerinizi sorularınızı yorum olarak bildirmeyin sakın unutmayın . Yorumlarınız bizi  çok mutlu ediyor . Kendinize çok iyi bakın 
Görüşmek üzere 
İyi okumalar

Diğer Çocuk kitabı incelemelerimiz için tıklayınız.

Diğer Roman incelemelerimiz için tıklayınız.

4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri