-->

The Dig - (2021) Film İncelemesi

 

The Dig - (2021) Film İncelemesi 


Filmlerde kullanılan standart nezaket seviyesinin bir tık üstünde aynı zamanda bu sene için örnek gösterilebilecek film The Dig. Cast 'ı ne vasat oyunculardan ne de yakışmayan rolleri üstlenen oyunculardan oluşuyor. Aksine oldukça başarılı oyuncuların bir araya geldiği yapıt doğmuş. Carrey Mulligan da bir kez daha ne kadar ustalaştığını göstermiş oldu.


Başlarda Arkeolog Basil Brown 'ın anısına tanıklık etsek de ilerleyen kısımlarda dramın temposunu aheste biçimde arttırıyor. Mrs. Pretty ile Mr. Brown' ın arasında geçen münakaşaları herhangi bir sona bağlama kaygısı gözetmemiş, tarih şeridine değinerek ilginç bir hikaye karşımıza çıkmıştır. İlginç bir hikaye olması, garip olayların yaşandığı veya tuhaf kesitlerden birine dayandığı anlamına gelmiyor. İzleyen herkes tatlı, sakin ve ferahlatan bir film olduğunu dile getirmişler. Doğru, çünkü gerçekten çayınızı/kahvenizi hazırlayıp tertemiz koltuğunuza oturup izlemenize çok müsaittir. Yanına ek olarak da filmin birçok eksikliklerinin olduğunu da dile getirmişler. Ancak hangi yönden eksikliklerine sahip olduklarını yazmamışlar, örnek göstermemişler. Peki benim gördüğüm ufak eksiklikler neler? 



Gereğinden Fazla İşlenen Karakterler:

Bu nedenle film hemen hemen çoğu karakterlere tutarlı bir açıklama öne süremiyor. 

Önem Taşıyan ve Potansiyeli Yüksek Bazı Sahnelerin Kısa Sürmesi: 

Bana göre bu en önemli eksiklik ve izleyicilere hayal kırıklığı vermesinin en büyük sebebi olabilir. 



The Dig nezaketiyle ferahlatan, bu alanda takdir toplanması gerektiğinden bahsetmiştik. Öyleyse niçin bize böyle geliyor. Cevabına çoğunuz "sinematografi" diyecektir ama değil. İçerdiği ana temasından kaynaklanıyor. Bir biyografi filminde ağır bir anlatımı yakalamanın oldukça zor ve zahmetli bir senaryo hazırlığına sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde film; yan karakterlerin duygularını önemseyerek hikayeyi daha da sürükleyici hale getirmiş oluyor.  


Peggy 'nin başlarda eşiyle kurduğu ilişki arasında geçen sahneleri 2 defa geriye sarıp seyrettim sanırsam. Ayrıntılara hayran kalmamak elde değil. Birden fazla karakterlerin eşleriyle geçirdiği güzel vakitleri gözler önüne serse de romantik türünde bir film olduğunu hiçbir şekilde hissettirmiyor. Karakterlerin ortak özelliği "sevgi açlığını" çekmesiymiş. Yan karakterler sayesinde Mrs. Pretty 'ye empati kurabiliyoruz. Dağınık olması, ana karakterlerden sürekli sapması eksiklik diye hiçbir şekilde gözetilmemeli.


Sonuç olarak The Dig ;prodüksiyon, sinematografi ve saç/makyaj anlamında oldukça başarılı, oyunculuların üst düzey performansını sergileme zorunluluğunu elinde tutmayan biyografi filmlerden bir tanesidir. 2021 yılının vasat/orta değil, bu yoruma tamamıyla katılmıyorum,
şahane filmlerinden bir tanesidir. 



Film Süresi: 1 Saat 52 Dakika

PUAN: 8/10 


Diğer Film İncelemelerimiz İçin Tıklayınız.


4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

3 yorum

  1. Eline sağlık. Sıkılmadan yazını okudum 🤙

    YanıtlaSil
  2. Emeğine sağlık. Benim beğenerek izleyip çok sevdiğim bir filme harika bir bakış açısıyla yorum yapmışsın. Değindiğin noktalar çok önemli. Calley Murrigan <3 ona ayrı parantez açmak isterim gerçekten epey beğendiğim bir kadın oyuncu. Ralph Fiennes için zaten kelimeler kifayetsiz... Benim 2021 yılı içerisinde izleyip beğendiğim özel gördüğüm nadir filmlerden birtanesi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum Formunun altında ''Beni bilgilendir.'' kutucuğunu işaretlerseniz yanıtlarımız size bildirilecektir.
Her türlü sorun ve bilgi amaçlı yaptığınız yoruma cevabımızın sizin e-mailinize gelmesini istiyorsanız “Mail ile Abone Ol” bölümünü aktif etmelisiniz.
En kısa sürede yorumunuza cevap verilecektir.

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri