-->

Osmancık Kitap İncelemesi

 

osmancık kitap kapagı

TARIK BUĞRA - OSMANCIK

Merhaba arkadaşlar,  bugün sizlere Tarık Buğra'nın Osmancık adlı kitabını tanıtacağız. Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan bir roman olan Osmancık kitabının Spoilersız incelemesini yapacağız.
Yazı İçeriği : Osmancık kitap incelemesi, Osmancık kitap yorumu,  Osmancık kitabından alıntılar, Osmancık  kitap Özeti, şeklinde olacak.

Osmancık İncelemesi

Tarık Buğra'nın kaleme aldığı Osmancık 1973 yılında yazılmış Osmanlı'nın Kuruluşunu konu alan bir tarihi roman. Kitap 6 bölümden oluşmakta. Her bölümü bitirdiğimizde Osman Bey'in ne kadar  değiştiğini geliştiğini görüyoruz. 
Tarık Buğra , Osmancık romanını şu  sebeple yazmış; Tarihin en uzun ömürlü, en büyük devletini kuran irade, şuur ve karakterin herkes tarafından sırrının anlaşılması için kaleme almıştır. 
Osmancık  kitabı gerçeklere ne kadar bağlı  kalmış ? diye soracak olursak, Osmancık kitabı Tarihe genel anlamda bağlı  kalsa da tabi ki   edebi bir eser olduğu için bazı yerlerde gerçek dışına çıkmıştır. 

Osmancık Yorumu

Osmancık kitabı , içerisinde bolca abartmalar ve tasvirler bulunduğu için bana biraz masalsı geldi ve çocuklar için yazılmış bir tarih kitabı hissiyatı verdi. Osmancık'ı çocuklar için  Osmanlı tarihine  giriş  niteliğinde  kitap olarak görüyorum. 
Kitabı okurken sanki  bir nevi Diriliş Ertuğrul  ve Kuruluş Osman  dizileri  izliyormuşum   gibi oldu. Kitabın dili  bu dizilerdeki konuşmaların birebir aynısı.
 Bu saydığım sebeplerden  dolayı  ben Osmancık kitabını pek beğenemedim. Bana pek hitap etmedi doğrusu. Daha önce tarihi roman olarak çok severek okuduğum Vladimir Bartol'un yazdığı ''Alamut'' tarihi romanındaki o   akıcılık maalasef Osmancık da  yoktu. Bazı söz öbeklerinin tekrar tekrar kullanılması akıcılığa engel olmuş.
Ayrıca belirtmem gerek ki Osman Bey'e ''Osmancık'' denmesi de biraz saçma  ve çocuksu  geldi.

Osmancık Kitabından Alıntılar

Dünya'yı bize büyük gösteren bizim kücüklüğümüzdür, oğul. Hırsımız, Sabırsızlığımız, bencilliğimizdir. Önce bunların yüzünden küçülüyor, sonra da Dünya'yı çok büyük görüyoruz.

Şeyh Edebalı'nın Osman Beye Nasihati
Ey Osmancık; beğsin. Bundan sonra öfke bize , uysallık sana ;güceniklik bize,gönül alma sana; suçlama bizde, katlanma sende; bundan böyle yanılgı bize , hoşgörmek sana; aciz bize, yardım sana; geçimsizlikler, uyuşmazlıklar, anlaşmazlıklar, çatışmalar  bize adalet sana; kötü göz bize, şom ağız bize  haksız yorum bize bağışlama sana .Ey Osmancık; bundan böyle bölmek bize  bütünlemek sana ; üşengeçlik bize, gayret sana ; uyuşukluk bize , rahat bize ;uyarmak , şevklendirmek, gayretlendirmek sana . 

Osmancık Kısa Kitap Özeti 

Osmancık, kitabının başı aslında  kitabın sonudur. Osman Beğ'in Bursa'ya gömülmek istemesiyle başlar.

Deli dolu, cesur, ve  sinirini hiç  kontrol edemeyen karaktere sahip olan Osmancık, beylikte hiç gözü yoktur.. Ertuğrul Gazi Osman'a ne kadar öğüt verse de,sözleri hiç işe yaramaz. Ertuğrul Gazi, laflarını dinlemeyen Osmancık’ı kendi haline bırakır ve diğer oğlu Gündüz Beğ ile ilgilenir. Osmancık bu duruma hiç alınmaz. 
Bir gece Sivrikaya’da gökyüzünü seyrettiği vakit Şeyh Ede Balı ile karşılaşır. O gece Şeyh Ede Balı ile aralarında geçen diyaloğ Osmancık’ın kafasını allak bullak eder. Sinirini  kontrol edemez ve Şeyh Ede Balı’ya saygısızlık eder. Osmancık’ın bu  hareketinden  Ertuğrul Bey’in  haberi olur . Ertuğrul Beğ, bana saygısızlık yap ama Şeyh Edebalı'ya sakın saygısızlık yapma oğul diye nasihat eder. Osmancık Şeyh Ede Balı’dan özür dilemek için Ede Balı’nın yanına gider. Tekke de kalır. Tekkede bir gün bir kız görür ve o kız ilerde evleneceği Malhun  hatundur. Osmancık , Malhun hatun'u babasından istetir fakat Şeyh Edebalı  iki gencinde buna hazır olmadığını belirterek , kızını vermez. 
Osmancık, ormanda dolaşırken. Birilerinin saldırıya uğradıgını görür ve saldırılanlara yardım eder  ve  Mihail Kosses ve Kalanoz adında ki iki Rum'u kurtarır. Bu olaydan sonra Mihail ile iyi bir dost olur.
Osmancık, tekkede kaldığı  günlerden bir gün bir rüya görür. Rüyasında Şeyh Ede Balı’nın göğsünden çıkan bir ayın kendi göğsüne girdiğini ve bir çınar ağacına dönüşüp tüm dünyaya dallanıp budaklandığını görür. 
 Zamanla Osmancık  öfkesini kontrol altına alır. Aklı başında bir delikanlı olur ve Şeyh Edebalı bu değişimi görünce kızını Osman bey'e verir.
Bu değişimi gören yaşlanmış Ertuğrul Bey'de Osman'a beyliği verir. Kardeşleri bu duruma karşı çıkmasa da Osman bey'in amcası Dündar bey içten içe Osman bey'in  yerinde kendisinin olması gerektiğini düşünür. 
 . Osman beğ ilk olarak cevre Türk boylarını birleştirip beraber gaza eda ederler. Kaleler zapt edilir. Bizans tekfurları mağlup edilir.Osman Beğ'in namı o kadar ünlenmiştir ki   Rumlar bile Osman beğ'in  yönetimi altna girmek ister.
 Her fırsatta Osman Bey'e muhalefet olan Dündar Bey'i, Osman bey  nazik bir dil ile uyarır. Fakat değişen hiç bir şey olmaz . Bunu gören Osman bey daha fazla dayanamayıp bir savaş sırasında Dündar Bey'i ok ile öldürür.
  Yıllar boyunca fetihler devam eder. Yarhisar, Aydos, Bilecik ve İznik kaleleri ele geçirilir. Orhan Beğ, Yarhisar tekfurunun kızı ile evlenir. Kızın Holofira olan ismi Nilüfer olarak değişir. Artık Osman Bey’e han unvanı verilir. 
Osman Beğ ölmeden önce Bursa’nın fethedildiği haberi ulaşır. Osman Bey gözü arkada kalmadan öbür dünyaya göç eder ve dostlarının yanına yola çıkar.
Osmancık kısa roman özeti'nin sonuna geldik.
İnceleme ve Kitap  ile ilgili eleştirilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın . 
Şimdiden  teşekkür ederiz.

Osmancık Sayfa Sayısı : 350

Bizi Twitter'dan takip etmek için tıklayınız.

Diğer Roman incelemelerimiz için tıklayınız.

Diğer Tarih kitap İncelemelerimiz için tıklayınız

4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri