-->

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Kitap İncelemesi

 

bir idam mahkumunun son günü kitap kapağı

Bir İdam Mahkumunun Son Günü - Victor Hugo

Merhaba arkadaşlar,  bugün sizlere Victor Hugo'nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü adlı kitabını tanıtacağız. 

Bir İdam Mahkumunun Son Günü eserinin incelemesini gerçekleştireceğiz. Haydi gelin başlayalım.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  Özeti ve kitaptan alıntılar bölümü hariç spoiler içermemektedir.

'' İnsanların  hepsi belirsiz bir süre için ertelenen ölüm cezasına mahkumdurlar. ''

 

Bir İdam Mahkumunun Son Günü 
Yazı İçeriği :  

  Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitap incelemesi, Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitap yorumu,  Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabından alıntılar, Bir İdam Mahkumunun Son Günü kısa kitap Özeti, şeklinde olacak.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  İncelemesi

Herhangi bir suçlunun, cezasının  ölüm olması gerektiğini  savunmak için neler söyleyebilirsiniz?

21.yy 'da hala Ölüm cezasının gerektiğini düşünen hatta ve hatta  mükemmel bir ceza yöntemi olarak gören binlerce insan olduğunu biliyorum.

Diyeceksiniz ki bazı insanlar topluma zarar veriyor.  bu tip insanların toplumdan uzaklaşması gerekiyor. Sadece bu sebeple olsaydı  ömür boyu hapis cezası yeterli olurdu !

Diyeceksiniz ki Yaptığı suçun bir karşılığı olmalı,  yaptığı yanına kâr kalmamalı, intikam alınmalı diye düşünebilirsiniz . Fakat  ölümle cezalandırmak sadece Allah'ın işidir bizim değil.  

Diyeceksiniz ki bu suçu işleyenlerin topluma kötü örnek olması  lazım. Bu suçu  kimse bir daha işlemesin . Suçu işlemeye meyilli olanlar cezasını görsün ve korksun örnek alsın. Bende size sormak istiyorum, Hangi tarihte hangi ülkede idam cezası uygulandığı için tecavüzler  bitmiş , hangi  tarihte hangi ülkede idam cezası cinayetlere çare olabilirmiş ? 


2 senaryo var birincisi Diyelim ki suçlunun ailesi yok. Yıllarca  sokaklarda yatmış kalkmış eğitim almamış. Hayatı perişan durumda. Bu adamın suç işlemesi  sizce sadece kendi suçu mu ?  Kimse bu cahil insana tüm suçu yükleyemez.  ikincisi Diyelim ki  suçlunun ailesi var . peki  o  suçlu idam edildiğinde   sadece onu  mu cezalandırılıyoruz. Çocuğu olsa öksüz-yetim kalacak    peki bu çocuğun suçu neydi ?  . Bu çocuğun hayatını karartmaya hakkımız var mı ? . Eşi olsa  peki eşinin suçu neydi ? .Annesi olsa peki annesinin suçu neydi ? Soruyorum sizlere, Suçlunun hayatında olan ve  onu  karşılıksız sevenlerin suçu neydi ? Onları cezalandırmaya sizce  hakkımız var mı ? 

Sakın suçluların cezasız kalması gerektiğini savunduğumu sanmayın. Ben sadece ölüm cezasının işe yarar bir cezalandırma biçimi olmadığını belirtmek istiyorum.

Zamanında dünyada hakim ceza, ölüm cezasıymış. Hiç de suç oranları azalmamış.  

Şimdi de Bir İdam Mahkumu kitabı hakkında yorumlarıma geçelim.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  Yorumu

Bugüne kadar  okuduğum kitaplar arasında   en akıcı , en anlamlı kitap olmuş olabilir. kitabı başladığım gibi ara vermeden tek okuyuşta bitirdim. İdama mahkum olmuş birisinin neler hissettiğini iliklerime kadar hissettim. Victor Hugo'nun okuduğum ilk kitabıydı.  bana genelde klasik kitaplar   çok  akıcı gelmez fakat Bir İdam Mahkumunun Son Günü tam tersi öyle akıcı öyle güzel  öyle anlamlı ki öve öve bitiremeyeceğim kitabı. Okumadıysanız mutlaka okuyun. Ayrıca kitabın ince olması da  çok kolay bitirilmesini sağlıyor. 

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  Kitabından Alıntılar

idam mahkumun son yemek isteğinde
''tamam o zaman deyip yemeye çalıştım, ama daha ilk lokmada hepsi ağzımdan dökülecek kadar acı ve yavan geldi.''
isimsiz bir mahkum, ilk başta kürekçi olmak yerine idam edilmenin daha iyi olacağını düşünürdü fakat  idam günü geldiğinde ise şu kelimeler ağzından döküldü
''Merhamet ! Merhamet! Belki de beni affedecekler. Kral bana kızgın değil. Gidip avukatımı bulsunlar! Çabuk avukatımı çağırın! Kürek mahkumu olmak istiyorum. Beş ya da yirmi yıl, yahut omzuma kızgın demirle dağlayıp ömür boyu küreğe mahkum etsinler. Ama hayatımı bağışlasınlar! ''

''Ah! Güzel Marie'ciğim, o jüri üyeleri en azından seni görseydi! O zaman üç yaşındaki bir çocuğun  babasını öldürmemeleri gerektiğini anlarlardı.''

''Tanrım! Kaçmanın bir yolu yok mu ? Kaçmam gerek! Hem de hemen! Kapılardan, pencerelerden, tavanın arasından! Kollarım bacaklarım kirişlerin arasında parçalansa bile bunu yapmam gerek! ''

'' Temyiz sizi bir uçurumun üzerinde asılı tutan  ve kopana dek sürekli çıtırdadığı duyulan bir ipten ibarettir.''

'' Neredeyse  hiç acı çektirmeden bedeni öldürmekle övünüyorlar. Hey! İşte bundan söz ediliyor! Manevi acının yanında fiziki acının ne önemi var? ''


Bir İdam Mahkumunun Son Günü  Kısa Kitap Özeti 

Kitap Ölüm cezası! diye başlıyor. İdam cezası ile yargılanan isimsiz bir mahkum. Hakim, mahkuma 5 hafta sonra idam edileceğine karar vermiştir. fakat o 5 hafta  öyle bir geçer ki ! Mahkum  ilk başlarda temyizde affedileceğini düşünür fakat süreç ilerledikçe ölmekten beter olur.

Mahkum, her an ölümü düşünür . 5 hafta ona zehir olur. bir an önce ölse daha iyidir. Daha ölmeden   öldürülmüştür. Her dakika her saniye ölümü düşünür . Acaba ölüm nasıl bir şeydir ? o giyotin başıma vurulduğunda ne hissedeceğim diye  her an düşünür.  

Ve o gün  gelmiştir. Gardiyan hücreye mahkumu almaya gelmiştir.  Tir tir titreyen mahkum, en çok üzüldüğü şey geride bıraktıklarıdır; yetim kalacak  kız çocuğu, dul kalacak bir kadın ve oğlunun  ölümünü yaşayan bir anne  .  Tamam ben suçluyum  da bu masumların suçu ne ?   diye söylenir durur.

Dışarda halk , idamı canlı izleyeceği için  ortalık panayır yeri gibi olmuştur.  İdam  izlemek adeta bir eğlence kaynağı olmuştur.

Ve malum olay gerçekleşir . 

Halk, bütün kötülükler dünyadan yok olmuş gibi sevinmektedir.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  Sayfa Sayısı : 76

Bizi Twitter'dan takip etmek için tıklayınız.

Diğer Roman incelemelerimiz için tıklayınız.

İnceleme ve kitap hakkında  değerli görüşlerinizi yorum olarak görmek isteriz . Sakın yorum yapmayı unutmayın. 
Sağlıcakla kalın 


4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

2 yorum

  1. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Ölüm cezasının hiçbir şeyi çözmediği fikrinize katılıyorum. Ayrıca verilen karar yanlışsa (ki çok fazla var) ne olacak, idam edilen suçsuzsa ne olacak? bunu da düşünmek lazım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için .
      Kim adaletli karar verebilir ki öyle değil mi ?
      çok haklısınız.

      Sil

Yorum Gönder

Yorum Formunun altında ''Beni bilgilendir.'' kutucuğunu işaretlerseniz yanıtlarımız size bildirilecektir.
Her türlü sorun ve bilgi amaçlı yaptığınız yoruma cevabımızın sizin e-mailinize gelmesini istiyorsanız “Mail ile Abone Ol” bölümünü aktif etmelisiniz.
En kısa sürede yorumunuza cevap verilecektir.

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri