-->

Zamanın Kısa Tarihi İncelemesi

 

Zamanın kısa tarihi  incelemesi

ZAMANIN KISA TARİHİ

        Merhabalar, bu hafta Zamanın Kısa Tarihi İncelemesi ile karşınızdayız. Stephan Hawking 'in yazdığı bu kitap ilk baskısını 1998 yılında vermiş daha sonra günümüz için güncellemeler yapılarak tekrardan yayımlanmış. Kara delikleri , evrenin  sırlarını , Evrenin başlangıcı ve sonu var mı ? , Zamanda yolculuk mümkün mü ?, büyük patlama nedir ?   gibi  soruları merak edenler için yazılmış  bir kitap. Açıkçası ben okurken biraz  zorlandım bazı  bölümlerde baya baya sıkıldım çünkü   anlamak gerçekten güç( bu konu hakkında yazılmış en basit kitaplardan da olsa) . Eğer lise fizik-kimya  temeliniz  dahi yoksa bence biraz   daha basit kitaplara yönelmelisiniz. Daha  önce okumuş  olduğum ''Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez'' kitabı çok daha basit ve anlaşılırdı . Ayrıca Stephan Hawking bilim  insanı olduğu için  belki de  okunabilirliği çok yüksek bir eser yazmak konusunda eksik kalmış  olabilir. Zamanın Kısa Tarihi , Aristo'dan başlayarak günümüze kadar  olan  evren hakkındaki fikirleri ,  atom modellerini ,  kara delikleri vb. bilimin gelişimini  anlatıyor.  Teorik bir kitap olduğundan dolayı anlaması benim için zordu . Kitapta birçok  bilim insanın  bilime katkılarından  atıfta bulunulmuş .

Stephan Hawking  kitapta dini inancından da bahsediyor .Benim anladığım ne tam olarak Tanrı yoktur diyebilmekte ne de tam olarak tanrı vardır diyebilmekte yani  agnostik bir bakış acısına sahip 
Evrenin başlangıcı ile ilgili büyük patlamadan yola çıkarak düşüncelerini de dile getiriyor . 
Stephan Hawking   zamanında yaptığı bilimsel hatalarını da kabul edip  nasıl hata yaptığını da anlatıyor .Kitabın sonunda Albert Einstein , Galileo Galilei , Isaac Newton un hiç bir yerde görmediğim kısa hayat   hikayeleri ve kişisel özellikleri  hakkında bölüm yer alıyor . Ayrıca kitabın sonunda ufak bir sözlük yer almakta . Özellikle Sicim teorisini hiç anlamadım :)

Kitabın bazı bölümlerinde Stephan Hawking kısa kısa hayatını anlatmış 

Zamanın kısa tarihi dünyada her 750 kişiye 1 kitap düşecek kadar satış yapmış  

Şimdi biraz da Zamanın Kısa Tarihi içeriğinden bahsetmek istiyorum.

Zamanın Kısa Tarihi  Bölümleri Listesi

1-Evren Resmimiz
2-Uzay ve zaman 
3-Genişleyen evren 
4-Belirsizlik İlkesi
5-Temel Parçacıklar ve Doğanın kuvvetleri
6-Kara delikler
7-Kara Delikler O  Kadar da Kara Değil
8-Evrenin Başlangıcı ve Kaderi
9-Zaman Oku 
10-Solucan Delikleri ve Zaman Yolculuk
11-Fiziğin Birleşmesi

Şimdi  kitaptan birkaç alıntılarla incelememi bitireceğim

Zamanın Kısa Tarihi Özet

Hubble , evrenin genişlediğini  ve galaksimizin evrendeki yegane galaksi olmadığını  ispatlamıştır.

Görelilik kuramına göre hiç  bir şey ışıktan daha hızlı olamaz . Işık  hızı her gözlemciye (nasıl hareket ediyor olursa olsun ) aynı görünür . Göreliliğe göre her gözlemci kendi saatine göre kendine has zaman ölçümüne sahiptir .

Dünyanın güneş etrafındaki yörünge değişimi   gözlemlenemeyecek hatta  ölçülemeyecek kadar   düşüktür 

Kara deliklerin varlığını ispatlayacak kesin kanıtlar göstermek üzere gözlemlemek oldukça zordur 

Günümüzde bilim dünyası 2 temel kuram ile evreni açıklamaya çalışıyor . Genel görelilik kuramı ve kuantum mekaniği  fakat bu iki kuram birbiriyle tutarsızlık göstermekte ve her ikisi de aynı anda doğru olamayacağı kesin . Hala bu iki kuramı birleştirebilecek , bütünlüklü ve tutarlı bir kurama sahip değiliz.

İkizler paradoksu : İkizlerden biri  bir dağın tepesinde  yaşarken diğerininse deniz seviyesinde yaşadığını varsayalım. Dağda yaşayan kardeş deniz seviyesinde yaşayana göre daha hızlı yaşlanacaktır .

''Kara delikler üzerine çok çalışma yaptım ve eğer kara deliklerin var olmadığı ortaya çıkarsa tüm çalışmalarım boşa gidecek ''
Stephan Hawking 

''Evrenin nasıl başladığını Tanrı bilebilir , fakat bizler evrenin öyle değil de böyle başladığını düşünmek için herhangi bir belirli neden ortaya koyamayız . '' 

 Stephan Hawking 


''Zamanda  yolculuğunun mümkün olup olmadığı hala ucu açık bir sorudur. Fakat  bu konuda bahse girmeyeceğim. Zira bahse gireceğim kişi geleceği bilmek gibi adaletsiz bir avantaja sahip olabilir.
Stephan Hawking 

Diğer Bilimsel kitap incelemelerimiz için tıklayınız.
Bizi Twitter dan takip etmek isterseniz tıklayınız.

Zamanın Kısa Tarihi Sayfa Sayısı : 254

Son olarak söylemem gerekir ki ben bir fizikçi değilim merakımdan okudum.İnceleme ve kitap hakkında  değerli görüşlerinizi yorum olarak görmek isteriz . Sakın yorum yapmayı unutmayın. 

Sağlıcakla kalın 

4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri