-->

Akıllı Yatırımcı Kitap İncelemesi

 

akıllı yatırımcı özeti

AKILLI YATIRIMCI 

 Merhabalar, bu hafta Akıllı Yatırımcı kitabının incelemesi ile karşınızdayız. Yatırım  konusunda kitap okumak isteyenlerin karşısına ilk çıkan kitaplardan olan Akıllı Yatırımcı ilk baskısını 1949 yılında yapmış . Anlayacağınız oldukça eski bir kitap  ama sanmayın ki günümüze hitap etmiyor. Tam  tersine  kitap yıllar geçse de eskimeyecek bir yapıda   çünkü yine insanın çok kazanma  hırsı  yine aynı  borsa sistemi  ,değişen tek şey teknoloji . 

Akıllı Yatırımcı kitabını  amatör bireysel yatırımcı iseniz mutlaka okumalısınız.  

Akıllı yatırımcı sadece borsa üzerine değil tahvil   ve fonlar  ile ilgili bilgilerde içeriyor

Akıllı Yatırımcı Kitap  Yorumum 

Kitabı almadan önce yorumlara baktığımda çok sıkıcı diyen kişiler  vardı . Bu bende ön yargı yarattı fakat  ben kitabı  yavaş yavaş günde 1-2 bölüm okuyarak bitirdim ve hiç sıkılmadım.

. Akıllı Yatırımcı 20 bölümden oluşmakta . Genellikle 10-15 sayfalık bölümler ve   her bölümün sonunda  bölüm üzerine 10-15 sayfalık  kısımlardan oluşuyor. kitabı kesinlikle hızlı bitirme amacıyla okumayın  yavaş yavaş gerekirse günde bir bölüm bir bölüm okuyun bu şekilde  hem kitaptan sıkılmazsınız hem de  verdiği bilgileri özümsersiniz.  Vermiş olduğu fikirler gerçekten   Yatırımcılığa bakışınızı etkileyeceğini düşünüyorum. Ben kitabı her insanın mutlaka okuması gereken kitaplardan biri olarak görüyorum.  Yatırımcılığı o kadar basite indirgemiş ki  her insanın kolayca uygulayabileceği bir sistem haline getirmiş. 

Kitap sonuçta Amerika da yazılan bir kitap olduğu için bazı bölümler Türk yatırımcısı için biraz gereksiz   ve bazı sayfalarda  bana göre gereksiz tarihi bilgiler içeriyor. 
Akıllı Yatırımcı , sadece yatırımcı psikolojisine odaklanmıyor .  Temel Analiz  için giriş niteliğinde bir kitap Akıllı Yatırımcı.

Benjamin Graham'ın önerdiği  yatırım tarzı  uzun vadeli  pasif yatırımcılık bunu kitapta detaylıca anlatıyor.

Temel Analiz öğrenmek isteyenlerin ilk okuyacağı kitap Akıllı Yatırımcı olabilir

Aşağıda Akıllı Yatırımcı kitap özeti mevcut sadece bunları okuyarak kitabı özümsemeniz imkansız. Kitapta  buraya kısaca bahsedemeyeceğim kadar güzel bilgiler içeriyor o yüzden mutlaka kitabı okumalısınız
Akıllı Yatırımcı kitabında  benzer şirketlerinin bilanço karşılaştırması da bulunmakta .


 Akıllı Yatırımcı Kitap İçeriği

Akıllı Yatırımcı  Ana Fikri


Benjamin Graham  yatırım anlayışı olarak 2 tip  insanın olduğunu  söylüyor . Bunlardan biri Pasif yatırımcı diğeri ise Girişimci yatırımcı.  

Öncelikle girişimci yatırımcı piyasada al- sat ile para kazanmaya çalışan trader mantığı yatırım yapan kişi yani düşükten alıp yüksekten satma fikrinde olan yatırımcı . Bu tip yatırımcı profili sürekli yatırımlarını kontrol etmek zorunda , üstelik bu  işi çok iyi bilmeli ve çok tecrübeli olmalı

Girişimci yatırımcı kısa yoldan zengin olma peşindedir . Girişimci yatırımcı fiyat dalgalarından pozitif veya negatif etkilenir

Girişimci yatırımcı tecrübeli  ve yatırım konusunda  mükemmel bilgili olmalı ki para kazanabilsin. Ayrıca tek işi   yatırım olmalı ve sürekli üzerine çalışmalı.  bu yüzden bu tip yatırımcı anlayışını amatör bir yatırımcıya kesinlikle önermiyor  Benjamin Graham. 

İkinci tip yatırımcı ise   pasif yatırımcı bu yatırımcı profili ise  uzun vadeli düşünen   ,   sabırlı , ve sürekli  günlük olarak yatırımlarını kontrol etme ihtiyacı hissetmeyen kişidir. Piyasada ki fiyat dalgalanmalarından çok fazla etkilenmez. Sağlam adımlar atar 

Bu tip yatırımcı al-sat  yaparak para kazanmayı kesinlikle düşünmez. Benjamin Graham'ın önerdiği yatırımcı profili  Pasif Yatırımcılıktır

Benjamin Graham hatta  şöyle bir düşüncesi var ; Borsa dan çok anlamayanlara endeks yatırımcılığının en  ideal yatırım  araçlarından biri olduğunu söylüyor.

Benjamin Graham , kitapta  akıllı yatırımcının nasıl bir sistem ile yatırım yapacağını anlatıyor 
Akıllı Yatırımcı da iyi bir fon  ,gerektiğinde iyi bir yatırım danışmanı ve   hisse senedi nasıl seçilir sorusuna  kitapta yer vermiş 


Akıllı Yatırımcı Özeti 

Benjamin Graham  piyasayı şöyle tarif ediyor  ; Piyasa ,Sürdürülemez iyimserlik ve gerekçesiz kötümserlik arasında  sallanan bir  sarkaçtır

Kusuruz yatırımcı yoktur her yatırımcı mutlaka hata yapar .

Hiç bir hisse senedi her fiyattan alınmayı hak etmez . 

Bir işletmenin fiziksel büyümesine ait açık görüşler yatırımcı için kazanç anlamına gelmez.

Sizin   gördüğünüz bir şirketin bariz büyümesini herkes gördüğü için    önceden fiyatlanmış olabilir  demek istediğim mesela apple  siz apple  şirketi  dünyada çok iyi  satış yaptığını düşünüp  bu sebeple  apple  şirketine yatırım yapıyorsunuz .  böyle bir anlayışla yatırım yapılmaz. 
Akıllı Yatırımcı riskten kaçmaz  , riski yönetir.
Akıllı yatırımcı olağanüstü kazanç peşinde değildir , enflasyon üzerinde yeterli kazanç peşindedir.
Yatırımlarınızın riskini azaltmak için sepet yapma sistemini güzelce anlatıyor.
Akıllı yatırımcı olup olmadığınızı merak ediyorsanız . şu soruya cevap vermelisiniz .her gün yatırımlarınızı kontrol etme ihtiyacı hissediyor musunuz ?  Akıllı Yatırımcı günlük fiyatlara önem vermez.
Bir yatırım aracı ne kadar hızlı yükselirse o kadar hızlı dibe çakılır.
- spekülatif küçük  şirket hisselerinin portföyünüzde  %10  u  geçmemesini öneriyor.
 tamamı hisse senedi portföyünü önermiyor  kitapta belirtiği kriterlere sahipseniz tamamı hisse senedi   portföyünüz olabileceğinizi söylüyor.
Benjamin Graham ,  gerektiğinde borsadan tamamen çıkmanız gerektiğini kitapta anlatıyor
- bireysel yatırımcının  kaliteli  fonlara yatırım yapmasının doğru olduğunu belirtiyor
-,temettü yatırımını önerse de sadece  temettü için hisse senedi alınmayacağını ve temettü ödemesinin hisse deki volatiliteyi azaltıgını  söylüyor.
- en az 10 en fazla 30   hisse sayısı öneriyor ayrıca bu hisselerde  farklı farklı sektörlerden dengelenmiş bir yapıda olması gerektiğini belirtiyor.
- hisse alımında  devamlı bir kar payı ödemesi yapma kriteri mevcut.
- kademeli alım satımın önemini vurguluyor.
Benjamin Graham, halka arz furyasına temkinli yaklaşıyor.
Benjamin Graham'a göre ; uzun vadeli yatırımcı olması gereken tek yatırımcı tipidir.
-Hisse senedi almak için borçlanmaya tamamen karşı
Benjamin Graham portföyde devamlı nakit bulunması gerektiğini belirtiyor.
Benjamin Graham, borsa da genel düşüşlerin bir indirim fırsatı gibi görülebileceğini  düşünüyor.


Benjamin Grahama Göre Hisse senedi  Seçim Kriterleri

1-Uzun Vadeli genel beklentiler 

2-Şirket Yönetim kalitesi

3- Finansal güç ve sermaye yapısı (Bilanço analizi)

4-Temettü  İstikrarı

5- Fiyat geçmişi (Makul F/K oranı)

Bu maddeleri detaylıca açıklıyor .

Diger Ekonomi-Borsa- yatırım  kitap incelemelerimiz için tıklayınız.
Bizi Twitter'dan takip etmek için tıklayınız.



Akıllı Yatırımcı Sayfa Sayısı : 644

not: kitapta birçok boşluk  bu yüzden  sayfa sayısı sizi korkutmasın



4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri