-->

Körlük İncelemesi

 

JOSE SARAMAGO Körlük

      KÖRLÜK -Jose Saramago 

Merhabalar ,  yeni yılımızda ilk olarak Körlük incelemesi ile karşınızdayız. Spoilersız yorum yapıp kitap özetini merak edenler için de  kısa bir özet yazacağım. Bu sene çok popüler olan Körlüğü ne yazık ki sırf popüler diye  merak edip almıştım.  Körlük 1995 de  ilk baskısını vermiş ve yazara  ölmeden önce Nobel Edebiyat Ödülü kazandırmış. Şimdi kişisel yorumuma geçelim

Körlük Yorumum

Kitap fikir olarak güzel hatta  bana   eğer   ben bunları yaşasaydım hissi verdi . Sıkıntı şu ki kitap konuyu  bence güzel işleyememiş. kitapta beğendiğim  bir  başka  nokta ise görmemizin ne kadar önemli olduğunu güzel anlatmış  .  

Malaasef üzülerek belirtmeliyim ki Körlük beklentilerimi hiç karşılamadı. Öncelikle şunu söyleyeyim    kitap 330 sayfa  fakat ilk 220  sayfa kadar  pek bir şey anlatılmamış ve ben çok  sıkıldım . Bu kadar popüler olduğu için   yarım bırakmayayım  , bu kadar insan boşuna okumuyordur herhalde dedim fakat bitirdiğimde de   çok beğenmedim. Açıkça söyleyeyim eğer kitap okuma alışkanlığını henüz kazanmadıysanız sırf popüler diye bu kitabı sakın okumayın.  Kısaca Körlük bana göre akıcı bir kitap değil. 
Ayrıca belirtmeliyim ki Jose Saramago   kendi tarzı olarak noktalama işaretleri biraz farklı kullanmakta  bu yüzden ilk başta biraz değişik  bir dili olduğnu hissedeceksiniz. ben aşırı sıkıntı çekmedim fakat bazı cümleler   biraz farklı olduğu  belli oluyor. kitap genellikle  diyaloglardan oluşmakta.
Jose Saramago , kişisel tarzı olarak romanlarında hiç karakter  ismi kullanmamakta  . Karakterleri meslekleri ,dış görünüşü vb. özellikleriyle tanıtmakta . Zaten kitabın arkasında da adı bilinmeyen bir ülkede   ,  adı bilinmeyen bir kent de , trafik ışıklarında beklerken aniden bir adam kör olur ve olaylar gelişir yazmışlar.
 Belirtmeliyim ki Kitapta  cinsellikle alakalı bazı sayfalar var o yüzden  belli yaşın altındaki  çocukların okumasını hiç tavsiye etmem . 
Körlük kitabının  filmi de var ve  yorumlarda  gördüm ki kitaba  göre daha iyiymiş fakat onunda çok iyi olmadığı yorumlarda belirtilmiş ayrıca IMDb puanı 6.6
buraya merak edenler için  İMDb sayfasını  bırakıyorum.
Yorumlarda gördüğüm kadarıyla  Film kitapla birebir uyumluymuş .
fragman  linki için Tıklayınız


    !!!!Bu satırdan sonra spoiler vericem !!!!!


  Körlük Özet 

Körlük   araba süren bir adamın kırmızı  ışıkta beklerken  bir anda kör olmasıyla başlıyor ve  bu körlük  bütün dünyaya bulaşıyor. 

Kitap kısaca  coronadan daha hızlı yayılan bir körlük  salgınını konu edinmekte.  ve  bu körleri başta bir  deli hastanesinde tutmaktalar neyse  buraları geçelim olaya gelelim. Ana karakterlerimizden Doktorun karısı   körlük salgınına  yakalanmıyor  bazı insanların bağışıklığı var galiba . Sırf kocasına orada yardım etmek için   kör taklidi yapıp o da karantina sürecine alınıyor. Deli hastanesinde  belli süre sonra baya kalabalıklaşıyor ve  körlerin arasında çeteleşme oluşuyor  . Çete de  normal hayatta  da kör olan bir adam olduğundan yeni kör olanlara göre avantajlı   bir kişi var ayrıca körlerin birinin  tabancası var.  Çete devletin verdiği yemeklere el koyup diyorlar ki  herkes değerli eşyalarını  bize getirsin ve  biz de onlara yemeklerini verelim diyorlar. Neyse  ne kadar saçma olsa da  sorun değil .   herkes  değerli eşyalarını getiriyor ve yemekleri alıyorlar . Daha sonra çete üyeleri diyor ki her koğuştan sırayla  kadınları bize gelmezse biz yemekleri vermeyiz.  . Sonra sırf aç oldukları için koğuştaki adamlar karılarını bu çete üyelerine  tecavüz etmeleri için  gönderiyorlar . hadi ben bunun da saçmalığını geçtim. Bu arada Doktorun karısı hala görüyor.  Doktorun karısı görmesine rağmen  çete üyeleri tarafından taciz ediliyor.  Bana   bu gerçekten aşırı saçma geldi. yani herkesin kör olduğu bir yerde gören bir insan için onlara karşı gelmek  bence hiç zor olmasa gerek. Neyse zaten daha sonra ki günlerde Doktorun karısı gördüğü için gidip o çete liderini öldürüyor.  Benim anlamadığım  niye en başta tecavüz edildin  ? niye en başta öldürmedin ? veya bir şekilde taciz edilmekten kurtulmadın ? 
 Daha sonra  Doktorun karısı   gördüğü için  bu  çete liderlerin olduğu yeri ateşe  veriyor ve  hastanede yangın çıkıyor ve  mecburen körler  dışarı çıkıyorlar ve  bir de bakıyorlar ki bütün  herkes kör olmuş.  ve   Doktorun Karısı sayesinde   evlerine falan gidiyorlar hikaye böyle devam ediyor . Kitabın sonunda ise körlük kendiliğinden geçiyor.  
Körlü kitabından birkaç alıntı yaparak incelememi bitiriyorum.
    ''Tanrım , gözlerimizin görmemesi ne büyük bir eksiklik,  görmek görmek belli belirsiz birer gölge halinde bile olsa görebilmek, bir aynanın  önünde durmak ve koyu, zor görülen bir lekeye bakıp , bu benim yüzüm diyebilmek..''

''Körler ülkesinde tek gözlüler kral olur .''

''Ölecek olduğumuzu doğduğumuzdan beri biliyoruz, bu yüzden  de bir bakıma hepimiz ölü doğmuş sayılırız.'' 

Diğer roman incelemelerimiz için Tıklayınız
Bizi twitter'dan takip etmek için Tıklayınız.

   Körlük Sayfa Sayısı : 330

4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri