-->

Kazanmayı Öğren Kitap İncelemesi

 

Kazanmayı ögren kapak

Kazanmayı Öğren-Peter Lynch & John Rotchild

Merhabalar, bugün Peter Lynch  & John Rotchild  ikilisinin kaleme aldığı Kazanmayı Öğren isimli kitabı inceleyeceğiz. Borsa kitapları denilince Peter Lynch'in yazdığı kitaplar  en başta akla gelir. Peter Lynch Amerika'da büyük kazançlar sağlayan Magellan Fonunun yöneticisiydi .Borsa da temel analiz yöntemine göre yatırım yapan Peter, Yatırım stratejisini kitaplarında aktarmaya çalışıyor. Haydi gelin biraz da Kazanmayı Öğren kitabını inceleyelim.

İnceleme içeriği :Kazanmayı Öğren kitabı yorumum, Kazanmayı öğren kitabı tavsiyeleri Kazanmayı Öğren Kitap içeriği ,Kazanmayı öğren kitap özeti

    Kazanmayı Öğren Yorumu

Kazanmayı Öğren kitabı okuduğum en akıcı Ekonomi-Borsa kitaplarından biri oldu. Gerçekten okurken sizi yormayacak basit ve akıcı bir anlatımı var. Ekonomi -Borsa ile ilgili   kitap okumaya başlayacak olanlara  kesinlikle Kazanmayı Öğren kitabıyla başlamasını öneririm. Ben kitabı   beğendim. Bazı Amerikan Ekonomi-Borsa kitapları Türkiye'nin sistemine uymasa da (Bkz: Yatırım 101) Kazanmayı Öğren birkaç yer hariç genel anlamda Türkiye ile uyumlu bir kitap.

Kazanmayı Öğren İçeriği 

Giriş : Çevremizdeki Şirketler /19
1.Bölüm: Kapitalizmin Kısa Tarihi /29
2.Bölüm: Yatırımın Temelleri /107
3.Bölüm: Bir Şirketin Yaşamı /195
4.Bölüm: Görünmez Eller /231
Ek 1: Hisse Seçme Araçları /276
Kaynaklar: /279
Ek 2: Bilanço Nasıl Deşifre Edilir ? /283

Giriş bölümü oldukça basit bilgiler içeriyor. Eğer biraz olsun konuyla ilgili bir fikriniz varsa okumasınızda olur.

Kapitalizmin Kısa Tarihi bölümü oldukça güzel bir bölüm. Kitap sadece Ekonomi-Borsa ile ilgili  bilgilerinizi artırmakla beraber genel kültürünüzü de artıracak çok değerli bilgiler veriyor bu bölümde 
İlk borsa nasıl ve nerede kuruldu ? , İlk girişimciler yatırımcılar ,İlk Milyonerler, Ürkütücü tekeller  gibi   konuları ele alıyor.
Yatırımın Temelleri  bölümü de   genç yaşta yatırıma başlamanın büyük avantajlarını anlatıyor. En değerli olanın ''Zaman'' olduğunu  anlatıyor. Temel Yatırım yöntemlerini de anlatıyor.
Bir Şirketin Yaşamı bölümü ise Şirketlerin  doğumdan başlayıp evrelerini inceliyor.
Görünmez Eller bölümünde , Zenginler nasıl zengin olduğunu ve şirketlerin başarı hikayelerini anlatıyor.

Kazanmayı Öğren Tavsiyeleri -Kazanmayı Öğren Özeti

Kazanmayı Öğren kitap kapağından anlaşılacağı gibi Yeni başlayanlar için Yatırım ve İşletme Rehberi niteliğinde bir kitap olmuş. Kitap direk  borsa da hisse senedi nasıl seçilir ? sorusuna  cevap vermek amacıyla yazılmamış. Daha çok temel ekonomik mantığı  anlatmayı amaç edinmiş. Kazanmayı Öğren kitabında sadece borsa öğrenmiyorsunuz. Kitap da Karl Max'dan bile bahsediliyor. Temel Ekonomi mantığını size en basit haliyle güzel bir şekilde anlatıyor.  Kazanmayı Öğren kitabında devletlerin ne zaman Faizleri yükseltiyor ? ne zaman Faizleri düşürüyor ? , Faizin yükselmesi alçalması ne anlamına geliyor gibi meseleleri de ele alıyor.

Not : Aşağıda her ne kadar kitap dan  bilgiler versem de kitabı okumadan kitabın verdiği bilgileri tam olarak özümsemeniz imkansız. Kitapta verdiği  bilgilerin  çoğunu buraya yazamıyorum. Sonuçta kitap 298 sayfa  benim  burada  amacım kitabı tanıtmak. Kitabı mutlaka okumalısınız.

 Kazanmayı Öğren, kitabında  Peter'in en önemli tavsiyesi  çok genç yaşlarında  hisse senedi yatırımına başlamamızı öneriyor. 

Peter Lynch, uzun vadeli yatırım yapmayı öneriyor. Piyasa da zamanlama yapmaya çalışmanın büyük bir hata olduğunu en  iyisinin düzenli alımlar ile yatırım yapılmasını tavsiye ediyor.

Borsa ilk olarak 1602 yılında Hollanda da ilk defa ortaya çıkmıştır.
Newton, Balon olmuş South Sea hisselerine büyük bir yatırım yapmış ve daha sonra hisse dip yapmış. kitapta güzel tarihi bilgilerde var .
Peter Lynch , her çıkışın bir inişi her inişin bir çıkışı olduğunu belirtiyor. Piyasanın sürekli döngüsel bir süreç izlediğini  fakat bu izlediği  sürecin öngörülemez olduğunu söylüyor.
Donald Trump'dan modern dalaverici   diye bahsediyor.😂 
Amerika'nın ilk  milyar dolar'lık şirketi U.S Steel olmuştur. Yatırımcısı ise J.P. Morgan 
Amerikan halkının %50 si  Yatırım Fonlarına yatırım yapıyormuş. Amerika da halkın borsayı yakından takip ediyorlar. Türkiye de borsayı kumar olarak gören insan sayısı azımsanmayacak orandadır bence. Türkiye  de   halkın finansal okuryazarlık  konusunda büyük eksikliğimiz var . Halkımızın yatırım konusunda  bilgisi   altın ve ev almak ibaret.   
Peter'e göre Ev  almak  çoğu  insan açısından en kazançlı yatırımdır diyor. En büyük sebebi ise  devletlerin ev almayı teşvik etmek amacıyla  az peşinatla verdiği krediler.
kitabı okumadan önce devlet memurların   devlete büyük bir yük olduğunu düşünüyordum.  Fakat kitabı okuyunca anladım ki öyle değilmiş. Devlet memurlar sayesinde hem işsizliği düşürüyor hem de piyasanın resesyona girmesini önlüyor yani   piyasaya para pompalıyor.
Kimse borsadan zeki değildir.


Diger Ekonomi-Borsa- yatırım  kitap incelemelerimiz için tıklayınız.
Bizi Twitter'dan takip etmek için tıklayınız.

Kazanmayı Öğren Sayfa Sayısı : 298 


4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri