-->

Devlet-i Aliyye - III İncelemesi

 

devleti aliyye 3 kapak

Devlet-i Aliyye -III
Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar 3
Köprülüler Devri

Merhabalar, bugün Daha önce 1. ve 2. kitaplarını incelediğimiz  Halil İnalcık'ın Devlet-i Aliyye  serisinin 3.kitabı incelemesi ile karşınızdayız. Türkiye de Osmanlı Tarihi konusunda en yetkin kişi kim ? diye sorduğunuzda  kesinlikle ilk başta Halil İnalcık akla gelir. Bu yüzden Osmanlı Tarihi öğrenmek isteyenlere  4 kitaplık Devlet-i Aliyye serisini mutlaka okumasını öneririm. İncelememin İçeriği  şu şekilde olacak ;Devlet-i Aliyye 3 yorumu , Devleti-Aliyye 3 İçeriği nedir ? şeklinde olucak. Devlet-i Aliyye 3 okunur mu ? , Devlet-i Aliyye Dili ağır mı ? , Devlet-i Aliyye 3 sıkıcı mı ? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Devlet-i Aliyye 3 Yorumum 

İlk 2 kitaba göre   sıkıcı bir kitaptı. Bazı zamanlar o kadar ayrıntıya giriyordu ki  kitabı okurken  ara sıra  kayboluyordum. Sıkıcı olmasının sebebi fazla detaya inmiş olması ama bu özelliği kimileri için  çok  daha zevkli bir hale getirebilir.  Biraz sıkıcı olsa da kitabın bilgi yönünden müthiş bir eser olduğunu belirtmeliyim. O yüzden Osmanlı Tarihi meraklılarına  bu eseri okumasını  öneririm. Kitabın zaten amacı bilgi vermek o yüzden  ona göre okuyun.  

Devlet-i Aliyye 3  İçeriği- Devlet-i Aliyye 3 Ne anlatıyor ?- Devlet-i Aliyye 3   Özeti

Devlet-i Aliyye 3 1656-1700 yılları arasını anlatıyor. Köprülü Mehmet Paşa'nın göreve gelmesiyle başlıyor  Karlofça anlaşması ile bitiyor. Osmanlı'nın  Duraklama dönemi olarak bilinen dönemi ele alıyor. Osmanlı'nın  Devletin çökmesini önlemek için yaptıkları ıslahatları detaylıca anlatıyor. 

Osmanlı Devleti'nin neden çöktüğünü anlamak için 2.ve 3. kitabı okumalısınız. 

Köprülü Mehmet Paşa her ne kadar Devlet-i Aliyye'yi  biraz olsun toparlasa da  Osmanlı  içine düştüğü  bu durumdan bir türlü kurtulamıyor.  Nedenlerini okuyunca çok iyi anlayacaksınız. Köprülü Mehmet Paşa, mutlak otoriteyi devraldıktan sonra, anarşiye son vermiş  ve de oğlunu da Vezir konumuna getirtmiştir. Vezirlikte  babadan oğula geçen bir makam halini almış.

Bu  dönemde Padişah otoritesi  çok zayıflamıştır. Harem devlet işlerine karışmaktaydı. Devlet de rüşvet kol gezmekte ,  makam sahipleri ceplerini para ile doldurmaktaydı. Tımar sistemi, saray gözdeleri tarafından sekteye ugratılmış. bu yüzden Yeniçeri  sayısı artmıştır . Yeniçeri sayısı artması askeri giderleri çok artırmıştır. Devlet-i Aliyye bu giderleri karşılamakta zorlandıgından vergileri artırmış . Vergiler artınca da reaya  toprağı terkedip şehirlere göç etmiş. Osmanlı'nın temel ekonomisi toprak ekonomisi olduğundan da ekonomi iyice yerle bir olmuştur. Tüm bu sorunlar savaşlardaki başarıyı tabi ki  çok etkilemiştir.

Ben olabildiğince kısa olarak  Devlet-i Aliyye 3 içeriğini sizlere anlatmaya çalıştım. Kitap biraz detaylı olsa da  kitabı okumanızı öneririm. İncelemem hakkında görüşlerinizi yorum olarak bekliyorum. Eğer siz de bu kitabı okuduysanız  fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın. Teşekkürler

Devlet-i Aliyye 3 Sayfa Sayısı : 466

Not: Devlet-i Aliyye 3, 466  sayfa olsa da aslında 288 sayfada bitiyor. Devamında Ekler adlı bölümde macar kaynaklarına göre kronolojik sıra var . Devamında Kaynakça ve Dönem üzerine elçi raporları var. Eğer  buraya kadar okursanız toplamda 357 Sayfa . Kitabın  okunmayacak kısmı ise notlar -dizin ve  Albüm bölümü. Albüm bölümünde müthiş resimler , portreler var. 

Bizi Twitter'dan takip etmek isterseniz tıklayınız.
Diğer Tarih kitap İncelemelerimiz için tıklayınız
 

Devlet-i Aliyye  1 İncelemesi İçin tıklayınız.

Devlet-i Aliyye  2 İncelemesi İçin tıklayınız.


4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri