-->

Baykuş'un Gör Dediği Kitap İncelemesi

 

baykuşun gör dediği kapak

Baykuş'un Gör Dediği - Irmak Nural

Merhaba arkadaşlar,

bugün  Irmak Nural'ın kaleme aldığı Baykuş'un Gör Dediği adlı kitabı inceleyeceğiz. Düşen Piyasalarda Kazanmak Mümkün  başlığıyla dikkatleri üzerine çeken  Baykuş'un Gör Dediği,  ekonominin temel esaslarını ve VİOP'un  mantığını bizlere kavratmak amacıyla yazılmış. 

Uzun yıllardır future piyasalarda işlem yapan Irmak Nural, 25 yılı aşkın araştırmaları ve deneyimleri ile   kitabı yazıp Türk yatırımcısına bu bilgi ve deneyimlerini sunmuş.

Yatırımcıların ulaşabildikleri Türkçe kaynakların çoğu çeviri ve bazen de şartlarımızla uyumsuzken; Baykuş’un Gör Dediği’nin deneyimli bir Türk yatırımcının kaleminden çıkması, kitapta ise Türkiye’deki deneyimlerine yer vermesi nedeniyle dinamiklerimize daha uygun ve daha anlaşılır. Örnek olarak daha önce okuduğum Yatırım 101  kitabı Amerika'ya özgü olmasından dolayı benim için çok faydalı olmamıştı.

Baykuş'un Gör Dediği Yorumum

Baykuş'un Gör Dediği, bugüne kadar okuduğum ekonomi/yatırım kitapları arasında en akıcı üsluba sahip olanlardan biri oldu. Irmak Nural'ın  anlatımını gerçekten çok beğendim ve akıcı üslubuyla bir roman okuyormuşum  gibi  hissettim.

Kitap’ta sadece VİOP konusunu işlenmiyor. İlk 140 sayfa temel düzey  ekonomi bilgileriyle sizi konuya hazırlıyor; devamında VİOP ve  Türev işlemlerin mantığını kavramanızı sağlıyor. Temel düzey olması geniş bir kesime hitap etmesini sağlıyor. Daha önce birçok ekonomi ve yatırım kitabı okumama rağmen kitabı bitirdiğim de  finansal bilgi düzeyimi bir üst düzeye çıkardığımı hissettim.

Baykuş’un Gör Dediği  VİOP konusunda artık bilgili olmanızı sağlayacak piyasadaki en geniş kapsamlı kitap. Artık konudan bihaber olmayacaksınız. Kitabın amacı, Türkiye’deki VİOP hakkında bilgisizliği gidermek ve ekonominin temel esaslarını sizlere öğretmek.

Kitabı okumadan önce VİOP işlemleri hakkında  bilgi düzeyim  çok riskli işlemler olduğu ve bu piyasadan  uzak durmam gerektiği yönündeydi. Kitabı bitirdikten sonra gerektiği zaman portföyümün  %10-15'lik kısmı ile  işlem yapabileceğimi düşünüyorum.

VİOP'da işlem yapmaktan bağımsız olarak  finansal okuryazarlığınızı artırmak için de bu kitabı  okumanızı öneririm.

Baykuş'un Gör Dediği  İncelemesi

Irmak Nural, VİOP işlemleri sayesinde  ülkemizin kanayan yarası dolarizasyona ve kur  riskine karşı kontrol sağlanabileceğini belirtiyor. Kitabın ilk 140 sayfası temel ekonomi esaslarını   anlatıyor. Finansal okuryazarlığınız belli bir seviyede ise ilk 140 sayfa sizin için çok önemli değil. Fakat ben atlamadan her sayfayı okudum ve birçok bilgi edindim. Daha önce birçok finans kitabı okusam da  bilmediğim çok şey öğrendim. 

Kitabın  devamında ise Vadeli işlemleri anlatmaya başlıyor. Gelecek piyasalarının tarihsel gelişimini  anlatıyor. Neden  gelecek piyasalarının ortaya çıktığı, ne işe yaradığı gibi sorulara tatminkâr cevaplar veriyor.

Türkiye'de yaşıyorsak finansal okuryazarlığımızın olması gerekiyor. Çünkü istikrarsız bir ekonomimiz var  ve  kur riskine doğrudan maruz kalıyoruz. Bu yüzden VİOP  gibi hedge imkanlarından yeri geldiğinde faydalanmayı bilmeliyiz.

Belirtmeliyim ki Baykuş'un Gör Dediği, size çok para kazanmayı vaat etmiyor. Yani sizlere  hayal satmıyor. Kitabın Amacı VİOP işleyişinin mekanizmasını  ve  VİOP'un  riskten korunma amacıyla kullanımını mümkün olduğunca çok kişiye ulaşabilir kılmayı hedefliyor.

VİOP İşlemlerinin 10 Özelliği

Kitapta bu özelliklerin hepsi detaylıca incelense de  ben burada  başlıklarını sizlere veriyorum. 

1-Kontrat Sözleşme Özelliği

VİOP'da alınan ürünün kendisi değil. Fiyatı alınıp satılır.

2-Vade özelliği

Alınan kontratların bir ömrü vardır. VİOP'ta 2020 yılında vadesi 1 aydan 24 aya kadar kontratlar bulunur.

3-Kaldıraç özelliği

VİOP'ta güncel kaldıraç genellikle 10-15 kat arasında.

Kaldıraç kullanımı bir ateş gibi  düşünebiliriz. Dikkatli ve disiplinli şekilde kullanılırsa çok faydalıdır. Eğer bilinçsizce kullanırsak aynı ateş gibi  bizi yakabilir!

Kaldıraç kullanımının  azı karar, çoğu zarardır.

4-Teminat Özelliği

5-Çift yönlü pozisyon alma özelliği

Fiyatların sadece yükselmesine yönelik yatırım yapılmaz. Kısa pozisyon alarak düşen piyasalarda da kazanabilirsiniz. VİOP'un bu özelliğini riskten korunma (hedge)  amacıyla rahatlıkla kullanabilirsiniz.

6-Açığa satış- Kısa pozisyon almak

7-Uzun pozisyon açmak

8-Pozisyon kapatma Kuralları  (Kitapta detaylıca anlatılıyor.)

9-Nemalanma 

Yatırılan teminat tutarı bir pozisyon da kullanılsın ya da kullanılmasın fark etmeksizin VİOP'daki tüm paranız gecelik faizden nemalanır(Yararlanır).

10-Vergilendirme 

 Hisse bazlı kontratlarda herhangi bir vergi yoktur. 

Döviz altın ve diğer emtialarda ise  %10 Stopaj vergisine tabidir. Kişiler bu geliri bildirmek zorunda değildir. Bu vergi otomatik olarak kesilir.

Baykuş'un Gör Dediği  Sayfa Sayısı :329

Baykuş'un Gör Dediği  | Irmak Nural    kitabını satın almak istiyorsanız tıklayınız.

Scala Yayıncılık'ın yayınladığı diğer kitaplar için tıklayınız.

Diğer Ekonomi/Borsa/Yatırım  ile ilgili kitap incelemelerimiz için tıklayınız.

Yayınlarımızdan haberdar olmak isterseniz  mail yoluyla abone olabilir veya Twitter adresimizden bizi takip edebilirsiniz. 

Bize destek olmak isterseniz hemen alttaki sosyal medya ikonlarına tıklayarak incelememizi paylaşabilirsiniz. 

Soru ve görüşlerinizi yorum olarak bildirmeyi sakın unutmayın . 




4 Tane Benzer Gönderi Alttadır

Yorum Gönder

Tüm Hakları Saklıdır © 2020-2021

Libereji | Kitap -Dizi - Film İncelemeleri